Coraz więcej właścicieli domów jednorodzinnych decyduje się na pellet jako główne paliwo do ogrzewania pomieszczeń. Z tego materiału bardzo chętnie korzystają również samorządy i instytucje użyteczności publicznej, ponieważ jest on stosunkowo tani, ekologiczny, a na dodatek wygodny w użytkowaniu. Należy jednak mieć na uwadze, że nie każdy dostępny na rynku pellet odznacza się dobrą jakością.
Dobry pellet powinien się charakteryzować gładką powierzchnią (brak chropowatości, dziur czy wypustek), niską zawartością pyłu (jeśli zajmuje on więcej niż jedna siódma worka, to zrezygnujmy z zakupu), jednakową wielkością wszystkich kawałków oraz zdolnością do tonięcia w wodzie. Podczas rozglądania się za idealnym pelletem warto również przeprowadzić kilka testów. Istotne są zwłaszcza dwa nich – test zapachu i koloru. Ten pierwszy opiera się na sprawdzeniu, czy w trakcie spalania materiał wydziela woń spalonego drewna – jeśli tak, wówczas wszystko jest z nim w porządku, a jeśli nie, to powinniśmy koniecznie przyjrzeć się mu bliżej.
Znacznie ważniejszy z punktu widzenia jakości towaru jest jednak test koloru. Dobry pellet odznacza się zawsze jednolitym kolorem drewna, przy czym poszczególne kawałki mogą się różnić pod względem odcieni – zależy to w dużej mierze od gatunku drewna użytego do produkcji materiału oraz tego, czy zostało ono oczyszczone z kory. Pamiętajmy również o tym, że pellet nie powinien zawierać absolutnie żadnych drobin o kolorze innym niż kolor drewna. Źródłem tych nieczystości mogą być bowiem szkodliwe dla zdrowia farby, impregnaty, laminaty czy resztki plastiku.
Artykuł przygotowany we współpracy z Sambudrol.