Czy mrożone owoce zachowują swoje wartości odżywcze?

Czy mrożone owoce zachowują swoje wartości odżywcze?
kragwiedzy
Życie i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Mimo iż mrożenie warzyw oraz owoców to jeden z najstarszych sposobów zachowania ich świeżości oraz umożliwienia sobie dostępu do nich poza sezonem ich występowania, to dziś wobec tego zjawiska narosło wiele mitów. Mimo to sprzedaż owoców mrożonych z roku na rok jest coraz większa, a świadomość konsumentów stale wzrasta.

Mrożenie owoców a ich wartości odżywcze

Wbrew obiegowej opinii owoce poddane procesowi mrożenia nie tracą praktycznie nic ze swoich właściwości odżywczych. Po rozmrożeniu są one bowiem równie bogate w składniki mineralne i witaminy, co w chwili ich zerwania. Działanie niskiej temperatury nie ma żadnego wpływu na ich wartości zdrowotne. Podobny mit dotyczy stosowania w nich licznych konserwantów. Jako, że już sama niska temperatura zabezpiecza produkt przed zepsuciem nie ma potrzeby, aby w mrożonkach stosować dodatkowe konserwanty. W końcu ludzie od pokoleń mrozili owoce we własnym zakresie nie mając nawet wiedzy na temat ich stosowania. Mylą się również ci, którzy twierdzą, że owoce po rozmrożeniu tracą swój oryginalny smak i nie powinno się ich spożywać na surowo. Liczne badania dowiodły wręcz, że wielu z nas nie jest w stanie odróżnić smaku owocu świeżego od tego uprzednio rozmrożonego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Błąd lekarski – do kogo się zwrócić, kiedy to nas dotknęło?
Błąd lekarski – do kogo się zwrócić, kiedy to nas dotknęło?
Błędy w sztuce lekarskiej zdarzają się stosunkowo rzadko. Każda sytuacja, która naraża pacjenta na uszczerbek na zdrowiu, wynikająca ze złej […]
Ostatnie wpisy