Sztuka podawania alkoholu na degustacjach należy do jednej z bardziej skomplikowanych i rozbudowanych form prezentowania i proponowania napojów. Rządzi się ona także swoimi wewnętrznymi prawami, które przestrzegane muszą być – zarówno przez barmanów jak i kelnerki – w stu procentach. Ważny jest tutaj nie tylko sam sposób podania alkoholu, jego prezencja, ale także i wysoka kultura osobista osoby za to odpowiedzialnej.
Przede wszystkim, należy pamiętać iż każdy alkohol musi być inaczej podany. To jest zasady degustacji whisky a wina będą się od siebie – oczywiście – całkowicie różnić. Jeśli chodzi o wino to jego degustacja zacząć powinna się od podania go najpierw paniom, osobom starszym, potem pozostałym gościom, a dopiero na samym końcu samemu gospodarzowi. W trakcie samego degustowania podawane jedzenie nie powinno należeć także do tego o zbyt silnym smaku – aby nie utrudnić kosztowania wina. Kieliszek degustacyjny może być wymienny lub nie. W tym drugim przypadku, ważne jest zapewnienie wody oraz naczynia do płukania dla gości, aby byli w stanie opłukać kieliszek. Ma to na celu uniknięcie problemów z wymieszaniem się posmaków różnych win. Jeśli chodzi o ilość podawanego alkoholu to zależeć będzie to od tego czy wino jest czerwone czy białe. W pierwszym przypadku kieliszki są większe, w drugim mniejsze, jednak podczas degustacji nalewać powinno się nie więcej, niż 1/3 kieliszka.
Powracając do alkoholi mocniejszych ich degustacja również posiada ścisłe zasady i nakazy. Przede wszystkim nie podajemy nigdy kieliszków zbyt ciepłych, a sam alkohol powinien być schłodzony. Wódka powinna podawana być w płaskich kieliszkach bez dodatków o maksymalnej pojemności 60 ml, jednak na degustacjach najczęściej spotykane są kieliszki o wartości 30 ml.
Bogaty wybór szklanych kieliszków znajdziesz na przykład w sklepie Metglass.
Interesują Ciebie wazony duże i małe? Sprawdź ofertę sklepu.