Odpowiednie podawanie wina należy do podstawowych zasad dobrego wychowania. Na oficjalnych bankietach, przyjęciach jego sposób podawania ma własną technikę oraz listę nakazów i zakazów, a wszelkie rodzaje wina podawane są według sztywnych zasad. Jeżeli zależy nam na poprawnym podaniu wina na spotkaniu, które organizujemy warto pod tym względem poznać trochę teorii, która przedstawi nam sposób oraz kolejność nalewania danych win.
Wino jest perfekcyjnym dodatkiem do dań, toteż jego odpowiednie dostosowanie do aktualnie podawanej potrawy podkreśli jej smak i nada nuty oryginalności. Główną, a zarazem zasadą pierwszą jest to, iż wina gorsze zawsze podajemy przed winami lepszymi – zasada ta jest ważna z tego względu, iż smak podanego później trunku lepszej jakości jest bardziej podkreślony poprzez zastosowanie wcześniej wina gorszej jakości, a co za tym idzie różnica w smaku jest zdecydowanie zauważalna. Krokiem następnym jest odpowiednie dobranie wina do potrawy. Najbardziej uniwersalną opcją jest wino różowe, jednak ze względu na swoją neutralność może czasami być niezauważone w smaku. Wina białe – nadają się do dań lekkich, czerwone natomiast do cięższych. Następnie czeka na nas decyzja odnośnie tego czy wino ma być słodkie czy wytrawne. Wino słodkie i pół-słodkie podajemy głównie do słodkich oraz mniej słodkich deserów. Wina wytrawne idealnie odnajdą się z owocami morza, serami oraz mięsem białym, pół-wytrawne z sałatkami, makaronem oraz daniami warzywnymi. Decydując się na dobre białe wino, warto zdecydować się na klasycznych producentów, czyli Włochy, Francję lub Hiszpanię – zapewnią nam one gwarancję smaku oraz jakości. Ciekawym i po części oryginalnym wyborem może okazać się tutaj postawienie na wino Carmenere, które powstaje we Włoszech, ale także i na terenach Chile.