Kawa to jeden z najchętniej pitych napojów na całym świecie. Do jej przyrządzenia najlepiej jest wykorzystać profesjonalny ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem. Jeśli chodzi o rodzaj kawy, to zdecydowanie warto postawić na kawę ziarnistą Dallmayr lub innego uznanego na rynku producenta, ponieważ charakteryzuje się ona wyjątkowo bogatym smakiem i aromatem. W niniejszym artykule zostaną opisane jej trzy główne gatunki – arabika, robusta i liberika.
Wybór odpowiedniego gatunku kawy do ekspresu ciśnieniowego ma ogromne znaczenie, ponieważ zależy od tego finalna jakość napoju. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest ziarnista arabika (uprawiana w rejonach tropikalnych), dająca aromatyczną esencję o stosunkowo łagodnym smaku. Odznacza się ona brakiem nut kwaskowatych i goryczkowatych, a ponadto zawiera niezbyt dużą ilość kofeiny. Dodajmy, że arabica jest najdroższa spośród wszystkich kaw ziarnistych i występuje w kilkunastu odmianach (m.in. Jamajka Blue Mountain, Typica i Bourbon). Kolejnym godnym polecenia gatunkiem jest robusta, ceniona ze względu na sporą zawartość kofeiny, dzięki czemu jej ziarna są bardziej odporne na różne choroby czy szkodniki. Charakteryzuje się ona mocnym, dosyć ostrym smakiem.
Na uwagę zasługuje też liberika, choć jest to kawa niezwykle rzadka, której hodowla zajmuje zaledwie 1% całego rynku. Z powodu mało intensywnego smaku i zapachu nadaje się ona przede wszystkim dla osób ceniących sobie niezbyt wyraziste napary. Poza tym można zdecydować się na mieszankę różnych odmian arabiki albo połączenie arabiki z robustą, ewentualnie na gotową kawę mieloną (rozwiązanie idealne dla osób nie mających zbyt wiele czasu). Ten ostatni produkt kupimy np. w tym miejscu: https://aquamelior.pl/produkt/kawa-mielona-illy-bezkofeinowa-250g.