Tłuszcze odgrywają w naszej diecie szczególną rolę, ponieważ są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów znajdujących się w ciele. Stanowią ponadto istotny materiał budulcowy błon komórkowych i wspomagają przyswajanie cennych witamin. Najwięcej prozdrowotnych właściwości posiadają oleje tłoczone na zimno, czyli w niskiej temperaturze. Jeśli chodzi o najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany w kuchni olej lniany opinie na jego temat w internecie są wyłącznie pozytywne.
Olej lniany to podstawowy produkt, który każdy z nas powinien mieć w swojej kuchni. Zawiera bowiem kwasy Omega-3 i witaminę E w dużej ilości, czyli składniki odpowiedzialne za dobrą kondycję skóry i właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego, pokarmowego, immunologicznego czy hormonalnego. Ze względu na specyficzny i intensywny zapach oraz smak najlepiej jest spożywać go jako dodatek do sałatek, sosów, warzyw, jogurtów i białego sera.
Zalecana dzienna dawka to od 3 do 6 łyżek. Drugim cennym produktem jest olej z czarnuszki, będący skarbnicą związków wspierających odporność organizmu (kwas linolowy, flawonoidy, witamina A, D i E, żelazo, potas, cynk itp.). Wykazuje też właściwości przeciwalergiczne, obniża poziom cukru we krwi, a także w znacznym stopniu poprawia trawienie. Pozostałe warte zakupienia oleje to:
– sezamowy – sprawdzi się przy różnych problemach skórnych oraz walce z rakiem skóry i nadciśnieniem
– z pestek dyni – ma specyficzny orzechowy posmak oraz jest cennym źródłem beta-karotenu, fluoru i cynku; zaleca się jego przyjmowanie w profilaktyce chorób pasożytniczych, miażdżycy, stanów zapalnych i chorób prostaty
– z wiesiołka – skutecznie leczy trądzik i łuszczycę, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także łagodzi dolegliwości związane z menopauzą; można go bez problemu kupić np. w tym sklepie: https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-wiesiolka/
– rzepakowy – sprzyja obniżeniu nadciśnienia, podnosi odporność i poprawia koncentrację