Zakup napojów alkoholowych dla większego grona ludzi to zawsze pewnego rodzaju wyzwanie. Jeżeli jesteśmy gospodarzem i decydujemy się podać wino, musimy dopasować je do okazji oraz potraw. Warto jednak mieć też w zapasie jedną czy dwie butelki, które mniej pasują do zaserwowanych dań, ale mają smak słodszy i delikatniejszy.
Takie wino najczęściej kojarzone jest z cięższymi, mięsnymi daniami lub zapiekankami. W okresie zimowym, dobrze jest podać nieco mocniejsze, bardziej korzenne w smaku. Znajdziemy takie wino w sklepie online, jeżeli nie jest dostępne lokalnie, gdyż w Polsce nie jest jeszcze bardzo popularne. Pół-słodką odmianę można natomiast zaserwować na wieczór bez dań gorących. Należy pamiętać, żeby wino czerwone nie było przechowywane w lodówce, ponieważ tłumi to jego główne aromaty. Po otwarciu butelki, trzeba przez kilka minut dać mu się napowietrzyć.
Znacznie lżejsza, bardziej kwiatowo-owocowa odmiana wina, która świetnie sprawdzi się do lżejszych dań, makaronów, ryb i sałatek. Często podaje się je na nieoficjalnych spotkaniach towarzyskich i przyjęciach na świeżym powietrzu. Można podawać je schłodzone, a nawet z kostkami lodu i dodatkiem wody mineralnej. Otrzymujemy wtedy delikatny napój alkoholowy, dobrze gaszący pragnienie. Jeżeli chcemy bardziej ożywić jego smak, możemy dodać świeże liście mięty lub bazylii. Odmiany bardziej ziołowo-kwiatowe uważane są za świetny aperitif. Mocno owocowe, słodkie białe wino podaje się do deserów i nietłustych ryb.