Kakao jest popularnym aromatem i składnikiem czekolady, ale ma również wiele korzyści dla Twojego zdrowia.
Kakao zawiera przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które wspierają zdrowie serca, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają krążenie. Flawonoidy te pomagają również zwalczać komórki rakowe i chronią przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki. Badania pokazują, że flawonoidy zawarte w kakao mogą pomóc w zapobieganiu wzrostu niektórych rodzajów komórek rakowych, takich jak rak prostaty i piersi.
Kakao jest bogate w magnez, który wspiera zdrowie kości poprzez pomoc w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania nerwów, rozluźnienia mięśni i przepływu krwi. Magnez współpracuje również z wapniem, aby utrzymać zdrowy poziom ciśnienia krwi.
Minerały miedź i mangan są obecne w kakao na wyższym poziomie niż te znajdujące się w innych produktach spożywczych, według Departamentu Rolnictwa USA (USDA). Oprócz przyczyniania się do zdrowia serca, minerały te mogą odgrywać rolę w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona poprzez promowanie normalnego funkcjonowania mózgu.
Kakao zawiera błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu poprzez zmniejszenie wchłaniania tłuszczu z pożywienia w procesie trawienia. Błonnik jest również związany z utratą wagi ze względu na jego zdolność do sprawiania, że czujesz się pełniejszy dłużej po spożyciu mniej sycących pokarmów, takich jak cukier lub rafinowane węglowodany, takie jak produkty z białej mąki.
Jeśli chcesz poznać o nim więcej informacji, to koniecznie sprawdź witrynę: https://pluskakao.pl/wlasciwosci-kakao-jak-wplywa-na-nasze-zdrowie/.