Zdrowe produkty mleczne są bardzo ważnym elementem diety wielu osób. Ich spożywanie ma duże znaczenie szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży, których organizm i układ kostny cały czas się rozwijają. U dorosłych spożycie mleka, kefiru czy jogurtów może pomóc w schudnięciu, a także dostarcza wielu ważnych składników odżywczych. Kluczowe jest jednak to, aby nabiał pochodził ze sprawdzonych źródeł i był produkowany w sposób ekologiczny. Tylko wtedy mamy gwarancję, że spożywane produkty będą w pełni zdrowe i korzystne dla organizmu.
Jogurty, maślanki, sery czy twarogi produkowane metodami organicznymi mają przede wszystkim więcej zdrowych kwasów tłuszczowych niż te z hodowli konwencjonalnych. Ich spożywanie wiąże się też z mniejszym zagrożeniem alergią na produkty mleczne. Zwierzęta żyją w takich hodowlach w dużo lepszych warunkach, spędzają czas na powietrzu, jedzą świeżą trawę, a także paszę lepszej jakości pozbawioną szkodliwych substancji oraz kiszonki z trawy.
Taki nabiał jest też dużo smaczniejszy niż jego tradycyjne, produkowane na masową skalę odpowiedniki. Wytwarza się go bez sięgania po sztuczne, chemiczne dodatki, niekorzystne dla ludzkiego organizmu. Produkty mleczne wytwarzane w sposób ekologiczny są bogatsze w substancje odżywcze, białko, tłuszcze i składniki mineralne. Te zaś, które są produkowane konwencjonalnie, częściej powodują powstawanie i nasilenie alergii, a także dostarczają organizmowi mniej korzystnych substancji. Mleko jest w tym wypadku pozyskiwane od zwierząt przebywających w gorszych warunkach, spożywających kiepskiej jakości paszę i spędzających większość swojego czasu w zamknięciu. Korzystanie z certyfikowanych, ekologicznych produktów mlecznych staje się zatem prawdziwą inwestycją w zdrowie.