Mając duży ogród możemy pozwolić sobie na wydzielenie miejsca, w którym będziemy robić ogniska. Kiedy przygotujemy już miejsce do siedzenia i palenisko z odpowiednich materiałów, dobrze byłoby móc wykorzystać je wykorzystać do czegoś więcej niż tylko pieczenie kiełbasek. Posiadając trójnóg ognisko stanie się istną kuchnią polową, a wprawny kucharz będzie mógł przygotować na niej swoje specjały. Stelaż możemy uzupełnić o kociołek lub ruszt grillowy. Pierwsza opcja sprawdzi się w przypadku wszystkich tradycyjnych potraw jak gulasz węgierski, czy też myśliwski, druga nada się do typowo grillowych dań i pozwoli nam poszaleć z kuchnią nowoczesną.
Do przygotowania dań na ognisku nie trzeba wiele, zasada jest taka jak przy pichceniu na grillu lub przy gotowaniu dań jednogarnkowych, ale już wszystkim przejadły się ciężkie, tłuste potrawy. Teraz modnym jest bycie fit, więc i sposób kucharzenia musi do tego nawiązywać. Nasi znajomi będą zachwyceni, jeśli wykorzystamy kociołek węgierski z pokrywką i przygotujemy w nim modne, włoskie cioppino, a na ruszcie upieczemy aromatyczne warzywa i lekkie ryby. Do tego sałatka, zarumienione pity, albo tortille, na deser zaś pieczone owoce i przyjęcie na świeżym powietrzu gotowe. Ognisko daje nam możliwość zaprezentować nasze umiejętności kulinarne w zupełnie nowej odsłonie. Po takiej uczcie goście będą zaglądać do nas znacznie częściej w długie letnie wieczory, natomiast my w ich oczach staniemy się perfekcyjnymi mistrzami lekkiej kuchni nowoczesnej.