Moda na zdrowe odżywianie się już od kilku lat włada Polską i nic nie wskazuje na to, że jej reżim miałby się skończyć. Nieznane jeszcze kilka lat temu produkty stają się łatwo dostępne nawet w osiedlowych sklepach. Prawdziwą rewolucję przeszły oleje. Dotąd mogło się nam wydawać, że jedyne oleje to rzepakowy, słonecznikowy lub – co gorsze! – uniwersalny, a wszystkie dostępne w wielkich plastikowych butlach. Dziś już wiemy, że lista olejów jest znacznie dłuższa, a wśród nich możemy znaleźć takie ciekawostki jak olej konopny, z czarnuszki, z kokosa…
Przyglądając się w sklepie butelkom z olejami, na pewno zwrócimy uwagę na ich różny wygląd. Niektóre są klarowne, inne natomiast mniej jednorodne. Po otwarciu butelki dokonamy kolejnego odkrycia – tylko niektóre z wyszukanych w smaku olejów pachną – w dodatku wyłącznie te, które zostały wcześniej opisane jako niejednolite. Różnica leży w sposobie tłoczenia – oleje tłoczone na ciepło są klarowne i bezzapachowe, druga grupa to natomiast te tłoczone na zimno.
Choć olej tłoczony na ciepło może wyglądać nieco atrakcyjniej, w procesie produkcji jest on poddawany działaniu wysokich temperatur. Różnego rodzaju procesy chemiczne z kolei pozbawiają go cennych właściwości i oddalają tym samym od idei “naturalnego żywienia”. Mimo że oleje zimnotłoczone mają zwykle wyższą cenę, warto się na nie zdecydować, gdyż korzyści zdrowotne są wymierne.
Warto zapoznać się z szeroka gamą olejów dostępnych na stronie https://oleoteka.pl/nasze-oleje/33,olej-z-czarnuszki i przejść na zdrowszą stronę życia!