Grill to dla wielu rodzin ulubiona forma spędzania czasu na dworze. Nic nie łączy tak w rodzinnym gronie jak wspólny posiłek, w dodatku przy ładnej pogodzie. Nie wszyscy jednak lubią jeść to samo, a część osób jest na różnych dietach. Co podać bliskim do jedzenia, żeby każdy był usatysfakcjonowany?
Grill kojarzy się przede wszystkim z różnymi rodzajami mięs. Wiele zależy wtedy od rodzaju grilla, na którym przyrządza się różne dania. Na rożnie elektrycznym można przygotować między innymi kurczaka. Na tradycyjnym grillu z użyciem węgla drzewnego warto przyrządzić karczek, boczek lub żeberka. W Polsce bardzo popularne są kiełbasy, która dzielą się na odmianę białą lub śląską – warto przygotować kilka ich rodzajów. Niektóre osoby preferują ryby, inne zaś kaszankę. W dobrym guście będzie zapytać wszystkich o zdanie, zanim jeszcze rozpali się grilla.
Nie wszyscy ludzie przepadają za mięsem, a część osób przeszło na specjalistyczne diety. Warto przed grillowaniem dopytać o preferencje żywnościowe. Świetną opcją mogą tu być warzywne szaszłyki, cukinie, papryki faszerowane lub bakłażany. Bez problemu można też kupić w supermarkecie zamienniki mięsa w rodzaju roślinnych burgerów. Warto też zadbać o napoje dla wszystkich. Może to być zarówno alkohol typu piwo, jak i napoje słodzone lub lemoniada.