Kuchnie dalekiego wschodu kojarzą nam się z ostrymi przyprawami, ale też prostotą przygotowywania potraw. Kuchnia tajska niewiele różni się w tym względzie. Dzisiaj w sklepach mamy dostępne wszystkie składniki, dzięki którym spróbujemy wielu orientalnych potraw.
Wielu Polaków uwielbia dania z curry przepis możemy bez trudu znaleźć w internecie. Curry to nic innego jak mieszanka przypraw, które odpowiadają za charakterystyczny smak dań. Są to też osobne potrawy — zazwyczaj podawane na jednym talerzu, przypominające nieco nasz gulasz. Najczęściej stosuje się w nich kurczaka, ale mieszkańcy Tajlandii uwielbiają też wszelkiego rodzaju ryby i owoce morza. Dodatkiem do nich są makarony – proste w przygotowaniu, gdzie poradzi sobie z tym nawet kucharz amator. Tajowie podchodzą jednak do swojej kuchni bardzo na serio, dbając o jakość serwowanych potraw. Podobnie jak w kuchniach z pobliskich krajów, ogromną rolę odgrywa też ryż. Jest on serwowany zarówno saute, jak i z różnego rodzaju sosami i przyprawami. Stanowi dodatek do wielu tajskich dań.
Może i tamtejsza kuchnia nie kojarzy się z deserami, ale również one są lubiane przez mieszkańców Azji. Ze względu na tamtejszy klimat najczęściej używa się do nich owoców. Naleśniki z bananami to coś, co znamy w Polsce, ale warto spróbować tego dania również w egzotycznej wersji. Popularny tam jest również owoc liczi, a także kokos, który jest składnikiem wielu słodkich potraw. Sporo inspiracji można znaleźć na stronie: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-tajska-przepisy-na-tradycyjne-przysmaki/.