Restauracja to ogromne wyzwanie biznesowe. Tak jak każda inna działalność, której powodzenie zależy od przypadnięcia do gustu klientów, jest ona narażona na ogromne ryzyko porażki. Nie powinniśmy się jednak tym zrażać. Jeśli mamy solidne podstawy w kwestii wiedzy o jedzeniu i pomysł na wizerunek naszego lokalu, istnieje bardzo duża szansa, że odniesiemy sukces. Zanim jednak w lokalu pojawią się pierwsi goście, musimy zadbać o najważniejsze miejsce w każdej restauracji, czyli kuchnię. Będąc zawodowym szefem na pewno mamy świadomość tego, co powinniśmy zakupić w pierwszej kolejność, jednak raczkując w temacie, możemy wesprzeć się doświadczeniem innych.
Wszelkie urządzenia, które znajdą się w naszej kuchni, powinny być bardzo dobrej jakości, co wcale nie znaczy, że muszą być nowe. Wiele firm oferuje sprzęty z drugiej ręki w doskonałym stanie, dzięki czemu możemy zaoszczędzić kilka groszy na kluczowym wyposażeniu, jakim jest piec konwekcyjny, kuchenka oraz szafy chłodnicze. Ponadto niezbędny będzie pojemny zlew i zmywarka kapturowa. Te elementy są największą inwestycją, jednak kiedy uda nam się już wszystko kupić, będziemy mogli skoncentrować się na gadżetach ułatwiających pracę. Kolekcję akcesoriów do gotowania doskonale uzupełni np. garnek z kranem, który umożliwi szybkie odcedzenie wody z ziemniaków. Przydatne są również wszelkiego rodzaju malaksery, krajalnice oraz inne drobne akcesoria znacznie przyspieszające przygotowywanie poszczególnych potraw.