Krewetki są jednym z najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Smakosze szczególnie cenią ich delikatne mięso, które jest niskokaloryczne, dlatego świetnie nadaje się nawet dla osób na diecie. Posiadają szereg cennych właściwości odżywczych i są doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B oraz minerałów. Krewetki są składnikiem wielu pysznych potraw, których przyrządzenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Jednym ze świetnych przepisów na szybkie danie z krewetkami jest spaghetti z aromatycznym sosem. Aby go przygotować wystarczy na oleju podsmażyć cebulkę oraz dodać krewetki. Podlać białym winem, a gdy już trochę odparuje dodać świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części lub gotowe przetarte, które można kupić w sklepie. Całość dusić jeszcze przez kilka minut, a w międzyczasie ugotować makaron. Do sosu można dodać odrobinę śmietanki, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polać makaron i udekorować natką pietruszki.
Innym bardzo popularnym daniem są krewetki z czosnkiem. Do ich przygotowania potrzebne są obrane krewetki, odrobina masła oraz 4 ząbki czosnku. Przydatny jest także sok z cytryny sól oraz natka pietruszki. Krewetki podsmażyć na podgrzanym wcześniej maśle, dodać czosnek i smażyć przez około 5 minut regularnie mieszając. Po tym czasie należy zdjąć patelnię z kuchenki, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny oraz posypać natką. Wielbiciele dań kuchni azjatyckiej powinni spróbować krewetki w miodzie z makaronem ryżowym, na które przepis można znaleźć na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/krewetki-w-miodzie-z-makaronem-ryzowym/.