Aby zaparzyć smaczną kawę, nie wystarczą tylko dobrej jakości ziarna. Równie ważne jest urządzenie do zaparzania. Takim przykładem jest czajnik do kawy, powszechnie znany jako kawiarka. Zbudowany jest z trzech elementów: dolnego zbiornika na wodę, lejka z sitkiem na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika, w którym gromadzi się napój.
Na początku do czajnika wlewamy wodę, aż do wskazanego linią poziomu. Następnie wkładamy lejek w podstawkę i wsypujemy zmieloną kawę, wygładzając tę zawartość. Poszczególne elementy należy skręcić i postawić na kuchence. Cały proces przygotowywania kawy zajmuje od 4 do 7 minut.
Decydując się na samodzielne zaparzanie kawy, warto też zakupić młynek. Dostępne są zarówno ręczne, jak i elektryczne urządzenia. Proces mielenia jest bardzo przyjemnym zajęciem, ponieważ w jego trakcie wydobywają się subtelne aromaty.
Wśród istotnych akcesoriów wymienia się również dzbanek, który służy nie tylko do spieniania, ale i podgrzewania mleka. Dobrej jakości urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej, co zwiększa jego wytrzymałość i trwałość. Profesjonalny dzbanek do spieniania mleka powinien być wyposażony w wyprofilowany dziubek, który pozwala na tworzenie wyjątkowych wzorów, a także zachowanie odpowiednich proporcji. W związku z tym jego dno powinno być szersze w stosunku do górnej części. Natomiast optymalna grubość ścianek umożliwia dłuższe zachowanie wysokiej temperatury, jak i odpowiedniej konsystencji mleka.