Podczas organizowania i prowadzenia lokalu gastronomicznego warto nawiązać kontakt z dostawcami surowców. Zapewni to ciągłość oferty opisanej w menu dla klienta, jak również wysoką jakość serwowanych potraw. Wybór jednego stałego dostawcy przyniesie korzyść w postaci kontroli kosztów. Dzięki z góry przewidywanym cenom składników można oszacować zysk i utrzymać oczekiwaną rentowność firmy.
Proces poszukiwania dostawców najlepiej rozpocząć jeszcze przed wybraniem lokalizacji dla naszej działalności. Może się zdarzyć, że otrzymamy niezwykle korzystną ofertę, ale dostosowaną do określonego regionu w kraju, na przykład ze względu na specyficzne wymagania klientów. Trzeba wtedy rozważyć, czy zmiana menu pociągnie za sobą na tyle korzystne skutki, że opłacalne będzie związanie się z danym dostawcą umową na wiele miesięcy.
W restauracji powinniśmy oferować zdrowe posiłki dostosowane do różnych przyzwyczajeń konsumentów. Warto postawić na wysokiej jakości owoce i warzywa, jak również aromatyczne zioła i przetwory owocowe. Ten rodzaj asortymentu zapewni chociażby Hurtownia Gacek, która od wielu lat prężnie działa na rynku. Kupując świeże produkty od lokalnych dostawców możemy być pewni jakości zakupionych produktów. Należy pamiętać, że posiadając najlepsze składniki, nasza restauracja nie opędzi się od zadowolonych gości.