Zatkany zlew w kuchni zawsze przysparza wielu problemów. Woda zbierająca się w nim z powodu zatoru w rurach nie może swobodnie spływać, przez co zalega w jego komorze. Powoduje to nie tylko trudności z umyciem naczyń, ale też wygląda bardzo nieestetycznie. Na szczęście istnieje kilka sposobów na to, aby samodzielnie odetkać zlew.
Najpopularniejszym sposobem na jego udrożnienie jest zastosowanie środków chemicznych. W tym celu warto wybrać sprawdzony preparat, który będzie skuteczny. Jednym z takich środków są te do udrażniania rur firmy Errecom. Rozbijają one zator, a dodatkowo są bezpieczne.
Używając tego rodzaju środków zawsze trzeba trzymać się wytycznych producenta umieszczonych na etykiecie, ponieważ są to substancje silnie żrące. Nie wolno go wdychać, a po aplikacji trzeba dokładnie umyć dłonie. Takie środki można stosować także zapobiegawczo i regularnie wlewać go do odpływu, co pomoże uniknąć powstania całkowitego zatoru.
Jeśli woda w zlewie nadal spływa, ale wolniej, można wykorzystać domowe sposoby. Do odpływu trzeba wsypać sodę oczyszczoną i zalać ją mieszanką octu z wrzącą wodą. Powstała piana pomoże usunąć z odpływu resztki jedzenia oraz fusy z kawy. Jeśli te metody nie przynoszą rezultatu warto zastosować tzw. żmijkę. Jest to sprężyna kanalizacyjna, która z jednej strony posiada ostre zakończenie, a z drugiej korbkę. Po jej wkręceniu w rurę wystarczy ją wyciągnąć odkręcając w drugą stronę. Jest to bardzo bezpieczny oraz skuteczny sposób.